Spør oss nå
- Fyll inn i skjemaet
- Eksperter svarer
- Konfidensielt svar innen 5 dager.
Usaklige oppsigelser kjennestegnes ved tre ting: De tar utenforliggende hensyn, er uten god grunn, eller så lider grunnlaget for oppsigelsen på faktiske feil. Det er svært strenge krav til både saklig grunn og korrekt saksbehandling, så det skal lite til for at oppsigelsen vil bli usaklig etter norsk rett.
Oppsigelsen er ikke saklig begrunnet om arbeidsgiver kan tilby annet passende arbeid i bedriften. Dette gjelder dersom man er sagt opp på grunn av bedriftens forhold.
Oppsigelse begrunnet i virksomheten sitt forhold vil kort sakt si at oppsigelsen må være begrunnet i bedriften sin økonomiske situasjon. Det vil f.eks si driftsinnskrenkninger eller rasjoneringstiltak.
I forhold til oppsigelse har arbeidstakere et sterkt vern etter norsk rett, men dette vernet gjelder kun dersom du som arbeidstaker blir sagt opp. Signerer du på din egen oppsigelse eller skriver under at du sier opp selv (mot din egen vilje), mister du mange rettigheter. Ofte vil arbeidsgiver anbefale arbeidstaker å signere på egen oppsigelse. Vi anbefaler arbeidstakere som opplever dette, å søke råd fra advokat før de skriver under på noe.
Hva må en oppsigelse være begrunnet med for å være saklig? For at en oppsigelse skal være saklig må den være begrunnet i virksomhetens, arbeidsgiver eller arbeidstakers forhold.